Uit de schaduw

Herken je dat? Dat je meer doet om anderen tevreden te stellen en te plezieren dan dat je aan jezelf denkt? Dat je misschien niet eens meer goed weet wat je zelf nou precies nodig hebt?

Een coachee van mij benoemde het als leven in een schaduw. Niet zichtbaar voor zichzelf en anderen en daarmee niet kunnen zijn wie je bent. Deze persoon had een talent. Hij kon zich perfect aanpassen aan elke sociale situatie, sprak de talen of gebruikte de juiste woorden en was een prettige metgezel.

Maar ook een kameleon.

Totdat hij vastliep.

Wie was hij nu zelf eigenlijk?

Het je kunnen aanpassen aan de ander is een prachtig talent, maar is niet onbegrensd. Je hebt nu eenmaal je eigen ruimte nodig. Ruimte om je eigen behoefte en verlangens mee in te vullen. En dat vervolgens af te stemmen met de ander. Het leven is nu eenmaal leuker een aantrekkelijker als duidelijk is wat jouw kleur is en dat je jouw kleur bekent. Iedereen heeft een kleur, maar die zit niet altijd aan de oppervlakte. Om je kleur te ontdekken heb je soms ook een spiegel nodig. Een spiegel die laat zien wat aan jou eigen is, wat uniek voor jou is, wat je verder kan gaan ontdekken en wat jouw brengt tot jouw kern. En als je dat ervaart en voelt kan je uit je schaduw stappen. Stappen zetten naar meer eigenheid en iets toevoegen aan de wereld in plaats van continue je aan te passen.

En dat is best spannend als je dat nog nooit gedaan hebt.

Benieuwd in wat zo’n spiegel voor jou kan doen? En wil je om kunnen gaan met de spannende momenten die horen bij uit de schaduw stappen? Neem vrijblijvend contact met mij op voor een belafspraak.

Marnix Alblas