Zakelijke scheidingen

Wist je dat er in Nederland meer huwelijken zijn dan geregistreerd? Ben je zelf compagnon of heb je plannen samen ergens in te stappen? Heb je weleens bedacht hoeveel uur je samen doorbrengt, vaak meer dan met je liefdespartner? Voor huwelijken en andere samenlevingsvormen is veel beschikbaar om als je van de rails afraakt, daar ook weer op terecht te kunnen komen. Maar wat als je er niet meer uitkomt met je zakelijke partner?

Zakelijk partnerschap vertoont veel overeenkomsten met een liefdesrelatie. Je zou het een huwelijk kunnen noemen. Er zijn twee persoonlijkheden die bij elkaar komen. Het is geven en nemen. Het is afstemmen. Het is taakverdelen. Het is elkaar meemaken in goede en slechte tijden. Het is elkaars plussen en minnen waarderen. Het is samen focussen, het is samen keuzes maken. Het is leiden en geleid worden. Het is door dik en dun.

Echtscheidingen zijn aan de orde van de dag. Zakelijke scheidingen ook. En wat is er voor dat laatste geregeld? En is zo'n scheiding echt nodig? Ben je niet ooit samen begonnen aan iets moois. Een avontuur met een aantrekkelijk perspectief? Voelde je aan de start een sterke (zakelijke) klik en wist met hem of haar wil ik een bedrijf mee opbouwen? En waar sta je nu en wat bestaat er nu nog van je droom? Heb je deze kunnen omzetten in nieuwe toekomstideeën of is het weggeëbd omdat de chemie er niet meer is?

In mijn werk als coach kom ik werkelijk alle situaties tegen en ben er van bewust geworden dat zakelijke avonturen regelmatig te vroeg eindigen. Waarom? Men vindt elkaar niet meer. Het gemeenschappelijk doel is weg. Men communiceert niet voldoende. Er is geen goede verdeling van verantwoordelijkheden. Men heeft een andere agenda. Er zijn privé issues. Terwijl de onderneming gewoon draait en er winsten worden gemaakt.

Ik weet als geen ander hoe het werkt als er een derde persoon deel uitmaakt van de gesprekken. Dat men zich weer uit kan spreken. Dat blokkades boven water komen. Dat de vinger op de zere plek komt. Dat men weer terugkomt bij het moment waar het allemaal begon. Het avontuur. En dat dat avontuur nog steeds ergens bleek te zitten. Het leven is accepteren en verdragen, zo ook in je zakelijke avonturen. Maar wel graag uitgesproken met ruimte voor de ander en om nooit te vergeten waarom je ooit samen die start hebt gemaakt. Als herijkpunt met het perspectief van nu.

Benieuwd hoe jij met je compagnon een fase verder kan komen? Wil je beter communiceren en helderheid in je samenwerking? Wil je je weer volledig bezig houden met je bedrijfsvoering, je strategie en je nieuwe ondernemerskansen? Samen met je compagnon? Informeer naar de mogelijkheden voor een zakelijke coach. Voor contactmogelijkheden: marnixalblas.nl