Baas in eigen bedrijf

Wat maakt een ondernemer een ondernemer? Wat maakt een leidinggevende een leidinggevende? En zit zoiets in je bloed of zijn we het in beginsel allemaal? Zit er romantiek aan vast of is het meer de uitdaging dat we willen leidinggeven of eigen baas zijn?

1 ding staat vast: Wat in je zit, moet eruit! En alleen daarom. Dus niet om je status of het meedoen aan de race. Het idealiseren of misschien zelfs vluchten. Nee, omdat het je gewoon past.

Misschien is het met je paplepel ingegoten om verantwoordelijkheid voor de ander te dragen, om koers te zetten en te houden, om je medewerkers te motiveren en zet je misschien de lijn van een familiebedrijf door. Maar tijden veranderen en mensen veranderen en dat verandert dus ook jouw positie als leidinggevende of ondernemer.

Er is veel te doen op dit vlak qua trainingen, cursussen, consultancy, leiderschapsstijlen, maar maken we het ons niet een beetje te vermoeiend? Hoe mooi is het te werken vanuit wie je bent, je originele ik. Dat je je medewerkers behandeld zoals je zelf behandeld zou willen worden. Dat je je sensitiviteit en intuïtie weet in te zetten om jouw afdeling of bedrijf naar het gewenste resultaat toe te leiden? Dat jouw bevlogenheid inspireert en jouw mensen jouw spiegels worden...

Ik pleit voor minder is meer. Keer eens naar je binnenste. Sta in contact met jezelf. En handel van daaruit naar je medewerkers, je partners, je opdrachtgevers, je klanten. Blijf zakelijk en houdt het menselijk. Kies voor persoonlijk contact i.p.v. alle digitale mogelijkheden. Deel ook eens wat niet goed gaat, wat lastig ligt i.p.v. al je succeservaringen. De beste baas is mens, staat in contact, heeft oog voor de ander, biedt houvast en geeft duidelijkheid.

Dus met alles wat je nu te doen staat als beginnende of gevorderde ondernemer of leidinggevende, stel jezelf regelmatig de vraag: Wie ben ik en wie wil ik ontmoeten? Wat maakt mijn bedrijf of team tot een succes? Welke cultuur past mij en welke drager wil ik zijn?

Zin om daar eens over te sparren? Kijk voor contactmogelijkheden op marnixalblas.nl