Gemak met ongemak

Wat maakt jouw leven in balans? Is dat wanneer alles tip en top verloopt? Dat je aan het eind van elke dag kan zeggen: “Het was smooth!” Met een goede indeling van werk en privé, een voedende relatie, een fijn opgroeiend gezin en een aantrekkelijk sociaal leven en nog tijd voor hobby's?

Het klinkt als een mooi ideaalplaatje en zeker de moeite waard om naar te streven, maar de werkelijkheid is vaak weerbastiger. De werkelijkheid gaat over ups and downs, heen en weer geslingerd worden, verdragen, teruggefloten worden, moeite doen, overleven en balans zoeken, met alle plussen en minnen die erbij horen.

Als het over balans gaat, gaat het dus over die plussen en minnen. En wat weegt er meer? Zou je het ook af kunnen meten aan wat gemak en ongemak oplevert? Waar je energie zit en wat je energie kost? We kunnen veel veranderen aan ons dagelijks leven, maar we hebben nog meer te verdragen.

Oftewel misschien heb je het nog niet zo slecht voor elkaar, maar zou je er anders naar kunnen kijken.

Een manier om jezelf verder te brengen is je overeen te stemmen met de ongemakken die zich in je leven voordoen. En dat het er gewoon is. En dat je je daar gemakkelijk bij voelt of gaat voelen.

Om een sterk voorbeeld te noemen: Mijn nicotineverslaving. Een serieuze verslaving, die zwaar ongezond is, je geld kost, je afhankelijk maakt en ook niet echt lekker ruikt. Er valt veel te zeggen over dat ene stofje en wat te doen om die afhankelijkheid te doorbreken. Mijn belangrijkste les: Maak jezelf gemakkelijk met het ongemak.

Stop met het toegeven aan die handeling en incasseer het ongemak in dagen, weken en soms zelfs jaren en voel je er gemakkelijk bij. Helder? Wissel dit voorbeeld eens in met een ander ongemak wat je parten speelt. Verdraag het, incasseer het, accepteer het en laat het!

©2020 marnixalblas.nl

Guest User